0151 427 6201

Allerton Landscaping Services

Established in 1981

 

General Information






Portfolio of Completed Projects

As Allerton Landscapes has been designing and landscaping in Liverpool for 32 years we have a very comprehensive portfolio, On this page we have a few samples of projects that we have completed.  From full landscaping to patios, part garden landscapes and also a couple of our driveways.  All projects have before and after photos and most will have 3D models.  The samples will be added to as we update the web page. This is a slow process as we have over 1500 projects to sample, it will eventually lead to a very comprehensive guide to the history of Allerton Landcscaping Services, spanning  the full 32 years of business and will show the quality and diversity of our work

Please scroll down below to see some of the projects we have completed.

If you would like to contact us regarding a Free Quote on any type of  garden project you may have, please call us on 0151 427 6201

3

Port 1

We completed this project in 2011.  Before designing the garden we were asked for a low maintenance garden with a mature planting feel, raised beds were used to help ease the maintenance.  We created busy beds to give an illusion of maturity with a reduced cost as the more mature the shrub the more exspensive.  Various timber features where used to help create an intimate feel and to screen the shed/utility area, Since completing the project we have designed a small front garden area to the property and installed it in 2012

Designed: Dave Ardren

Port 2

This is a beautiful property at the top of Beaconsfield which I had always wanted to work on and one day I was contacted and asked to design the garden area. I was asked to incorporate the existing granite path into the design, I explained to the customer that I would come up with a design that would require lifting the path as I felt it was in the wrong place, if they didn’t think my design justifield lifting the path I would then design something with the path in place.  Once they saw the model for the newly designed garden without the path they fully understood the need to lift the path, which we did and then utilized the materials in the new design.  Since completing the project we have been back to redesign and build the area in front of the house and to complete a couple of other jobs for the customer.

Designed: Dave Ardren

image1
image1

Port 3

This customer asked for something a bit different, possibly something with a bit of a modern feel to it. I proposed doing two designs so we could compare them. I felt this way we could pin down what the customer was looking for more accurately. I produced one design which was a more traditional design with soft curved lines and the other one which was finally accepted was designed at 45 degree angles to give a slightly more modern feel. We used decking and sleeper sized timbers to soften the garden and help with the maintenance.  In keeping with the modern feel we incorporated a 1 m2 mirror and a mirror ball water feature adjacent to one of the seating areas. Since completing the project we have designed and fitted a driveway to the front of the property.

Designed: Dave Ardren

Port 4

My first impression on seeing this back garden was that someone had put a nice design together but had sadly got it all wrong, the very presentable pergola was creating shade in the sunniest part of the garden and the raised planters made it very difficult to use the garden, there was an obelisk type water feature taking center spot, it was some what over bearing, My design moved the pergola to the back off the garden to make a back drop for the main circular patio area which I moved away from the house so it would catch the sun for the longest period of the day, by doing away with the raised planters and creating a step down into the garden I opened up the lawn area for use which also made the garden feel bigger, my client was happy to get rid of the obelisk but I decided to surprise her by blending it into the planting area as a rockery feature/folly

Designed: Dave Ardren

humphries
beckett

Port 5

For this project the client required a low maintenance garden, I came up with three different designs as the client was very unsure of what type of design would suit her the best, I designed a straight lined garden (modern feel), an angular garden (modern feel) and a curved flowing garden (traditional), right up until the last day before starting we where going with the angular design and then the evening before starting we changed to the curved design with a slight change to one of the beds, my client liked the planter with the bench from the straight design, against my wishes we started with this straight planter in the curved design, as things progressed my client asked for a change to the straight planter, I agreed but didn’t agree with the shape that was suggested, I created the new shape on site and we both agreed the new planter blended into the design of the garden as required

Designed: Dave Ardren

Port 6

On walking into the garden my first impressions was that it needed height at the back with soft shapes and  raised beds, after speaking to Jan, the client, my initial first thoughts where reinforced, I explained  that I didn’t want to hear any design ideas until I had completed my first design,  when I took my design back, Jan was delighted with my ideas, an intimate sitting area adjacent to the conservatory for morning coffee as Jan worked from home with the main patio to the rear of the garden to catch the bulk of the days sunshine, Jan did choose black limestone for the paving as she had always liked the stone which I think we blended in quite nicely

Designed: Dave Ardren

humphries
beckett

Port 7

I was asked to design a front drive and garden for this customer, I designed with soft lines and a raised lawn area and planters to make the most of the existing ground levels, the curve of the lawn was designed to create more space for the opening of car doors, as usual with our work the positive  response from my client, their neighbors and the general public passing by was very rewarding.

Designed: Dave Ardren

Port 8

This is a project that was completed in February 1999, black limestone was used with a utility flag to the side of the house to help with the projects budget, again I used a circular patio pushed away from the house to catch the most sun, the patio was flared out in front of the other patio window to create a secondary sitting area

Designed: Dave Ardren

hou
granger

Port 9

I designed this garden with more of a modern feel in mind, I used 45 degree angles to create space and raised beds for ease of maintenance, the client wanted to plant out themselves so we just prepared the beds ready for planting, a pergola was used as a focal point to one corner and a similar timber feature was used at the entrance to the garden to balance things out, again like a lot of our work it is very difficult to get the full effect on camera, I find it very hard to do justice to our work when photographing it.

Designed: Dave Ardren

Port 10

This back garden was completed in March 2009.  We were asked to design a dog friendly garden that still looked like a garden.  The idea of having a wall round the lawn area was so the dog could be trained to keep of the grass.  We’ll never know if this would have worked as they decided to get rid of the dog a coulpe of weeks after we’d finished the project!  More because the dog was to big for the house than anything to do with the garden.  But all ends happily, as when we returned to the house last year 2012 to install a front drive they had got themselves another dog that was enjoying having the run of our paved areas and was also staying off the grass due to our cunningly designed dog prevention measures.

Designed: Dave Ardren

image1
image1

Port 11

This is a project we completed in 2010 and a requirment was parking for two cars. I felt it was important to stop the front from looking like a car park.  So I decided I wanted to create a courtyard feel which I did with an Lowtherstone block paver and softened the area with raised sweeping beds with a cut in circular feature in the corner as a focal point.  We decided on a Raeburn brick for the perimeter walls as we felt it would blend in best with the surrounding area.  The customer had one of her family complete the project with her own steel work.

Designed: Dave Ardren

Port 12

This is a project from 2007.  It was a full landscape with a big height difference from the patio area to the garden level, I decided to have a circular patio with the steps winding down the outside as a way of creating space and stopping the steps from being an overly dominant feature.

Designed: Dave Ardren

image1
image1

Port 13

We completed this project in June 2010.  The two circular patio are in fact two very big steps, it is a way of stepping down in a long narrow garden without using traditional shaped steps and the design creates a tiered soft shaped patio.  I followed through with the circular design with another circular patio interlocking with a circular lawn.

 Designed: Dave Ardren

Port 14

This customer wanted a sitting area with raised beds outside her kitchen door.  I designed the secluded courtyard feel to keep the area sheltered from the wind which tended to sweep round the building. I used the trellis so the area would still feel like part of the garden, but would also give an intimate feel to the new “courtyard”, which I paved with a tumbled block to enhance the courtyard feel.  Once the beds are planted the softening effect will complete the area.   

Designed: Dave Ardren

image1
image1

Port 15

Designed and built in 2008, the customer chose a multi coloured tumbled block for this driveway project. I created a large reception area at the front door which allowed me to flow the drive round to meet it. I designed a stepping stone path through the lawn area so the postman wouldn’t create a trail through the new grass.   

Designed: Dave Ardren

Port 16

Designed and built pre 1997, I designed with soft shapes and included a circular feature in the design, which along with pergolas with screening trellis have over the years becomes a bit of a signature of my design style. I used trellis to screen the shed area and incorporated a pergola with screening trellis to the other corner to help create balance. I meandered a reclaimed brick path around the garden to soften the shape of the garden and used reclaimed brick to edge the patio to help create a theme and tie all aspects of the garden together. In 2004 I landscaped the garden of their new house when they decided to downsize - the photos of this job will eventually be added to my portfolio.

Designed: Dave Ardren

image1
image1

Port 17

In 2006, the earlier days of our 3D modeling, this customer asked for decking and a water feature to be included in the design.  The request for decking caused a bit of a problem as I don’t like fitting decking next to house if it isn’t suspended to solve a height problem.  To get around this I decided to move away from my traditional ideas and designed everything at 45 degrees, this gave me the space to include everything including moving a decked area away from the house.  The bubble jet water feature was designed to fit in the middle amongst the cobbles.

Designed: Dave Ardren

Port 18

The customer originally just wanted a patio, square across the back of the house, I always feel I can offer more, so I designed two circular patios with matching steps joined together with a meandering shaped paved area.  As the project commenced, at the customers request, the joining area was pushed further from the house to create more patio space, this detracted from the aesthetics of the project but I think we managed to keep the integrity of the design and fulfilled the customers wishes for more space.  We introduced block for the circles to reduce the mass of Indian stone, the customer was delighted with the finished item and commissioned us to do futher work to the rest of the garden including continuing the paving around both sides of the house to meet with the front.

Designed: Dave Ardren

image1
image1

Port 19

This project was designed with extreme low maintenance in mind. I used raised planters and slate over a polypropylene matting to help with this.  Circles and curves helped to soften the overall feel, the straight recessed area at the back of the circle is awaiting a bench.

Designed: Dave Ardren

Port 20

I utilized a cobble effect block and a gravel parking area to this drive.  Sometime after  completion the customer drove into and damaged the first pillar of the wall (I’m not saying if it was Mr customer or Mrs customer!).  They asked me for a price on the repair.  Without telling them we just turned up and fixed it with no charge, I think it was two weeks before they realized it had been fixed.

Designed: Dave Ardren

image1
image1

Port 21

This customer was moving house and just required a quick tidy up. I used slate over matting and introduced some planting features to take away any bland feel that could have been created.  We also subsequently did further work to the front of the property.

Designed: Dave Ardren

Port 22

We replaced a existing tarmac drive with a tumbled block.  Softened the shape leading to the front door and dealt with the very tricky levels by the back gate.  The photographs don’t do this work justice but sadly that applies to all the portfolio photos.

Designed: Dave Ardren

image1


Copyright 2013 - Allerton Landscapes - All Rights Reserved