Edward Roberts Court Remodelling

Edward Roberts Court Remodelling

Now enriched with a cluster of popular retail outlets, Edward Roberts Court is set to undergo a major remodelling project this summer to improve accessibility, re-shape the pedestrian route and create an attractive social space that features new landscaping and seating areas.

A phased approach to construction means that retail outlets can stay open as much as possible. Take a look at the latest construction update here.

A Food and Social Destination.

Lancaster University is investing £1 million in the transformation of its main food and social destination on campus.

The remodelling of Edward Roberts Court will create an attractive social space that features new landscaping and seating with accessibility and wellbeing deeply embedded at the centre of its designs. Wilson Mason Architects were appointed in early 2018 to deliver these plans and have since been working with the University to co-ordinate a series of consultation events and workshops.

Plans have been developed that will see the existing oval ramp remodelled to create a new route with improved accessibility. The steps adjacent to the Spar will be removed and the entire space will be revived to fit with surrounding areas such as the Spine and Alexandra Square, both of which have recently undergone refurbishment projects similar to this. The overall aim of the project is to bring Edward Roberts Court up to standard with the rest of campus, encouraging social wellbeing for everybody on campus.

 

Architects impression of Edward Roberts Court
Architects impression of Edward Roberts Court

A Place to Relax

The new space will be opened up to encourage friends to relax and enjoy a break together. Seating in the court will resemble Alexandra Square, accommodating large groups, as well as smaller groups or individuals. The ramp will be widened, cutting through the seating area, with landscaped greenery throughout the space to make Edward Roberts Court a relaxing and welcoming environment.

 

Business as Usual

A phased approach to construction means that retail outlets can stay open as much as possible. The project involves improvements to drainage and paving, meaning some closures will occur to shops, but the project team are working hard to keep this to a minimum and most closures will only be for a couple of days. 

Look out for special offers between now and then, we will post them on our Eat pages. 

Accessible to Everyone

The food court was constructed in the mid 1990’s to provide a wheelchair accessible route between North and South Campus. The new plans improve accessibility by overhauling the pedestrian route, widening the ramps and creating a gentle incline. Our designs follow the University's Minimum Design Specification Standard for Accessibility to ensure campus exceeds current best practice. 

Stay one step ahead - keep track of the latest diversion routes here.

Business as Usual

A phased approach to construction means that retail outlets can stay open as much as possible. The project involves improvements to drainage and paving, meaning some closures will occur to shops, but the project team are working hard to keep this to a minimum and most closures will only be for a couple of days. 

Look out for special offers between now and then, we will post them on our Eat pages.